ČETVRTI BROJ E-BILTENA MREŽE ZA AKTIVNE ZAJEDNICE

Poštovani/a,

Predstavljamo Vam  četvrti po redu bilten koji je ujedno i zadnji u okviru projekta Mreža za aktivne zajednice. Tema broja govori o potrebi cjeloživotnog učenja. To jeste poruka Mreže koja završava jedan projekat i priprema niz drugih aktivnosti koje će kao i do sada imati osnovni cilj - razvoj  ljudi i zajednica. Zbog toga je neophodno stalno učiti i naravno primjenjivati naučeno. 

Više...

MREŽA ZA AKTIVNE ZAJEDNICE – PARTNER LOKALNE SAMOUPRAVE

 

PREDSTAVLJENI REZULTATI PROJEKTA

 

(Sarajevo - 02. decembra 2014. godine) Fondacija Mozaik je organizovala završnu konferenciju na kojoj su predstavljeni rezultati dvogodišnjeg projekta implementiranog u partnerstvu sa članicama Mreže: Priroda - Bratunac, UG Sara - Srebrenica, OK Pod istim suncem – Jablanica i UG Topeer – Doboj.

Evropska unija je finansirala projekat „Mreža za aktivne zajednice“ koji je u cilju razvijanja kapaciteta organizacija civilnog društva za primjenu participativnih metoda unaprijedio rad savjeta mjesnih zajednica i uticao na uključivanje tradicionalno marginalizovanih grupa, žena i mladih.

Rezultati projekta su:

  • formirana 4 resursna centra za rad sa mjesnim zajednicama koji su u saradnji sa lokalnim upravama donijeli i prilagodili nove inkluzivne politike i procedure opština sa pozitivnim zakonskim propisima (pravilnici o radu službi za MZ, opštinski statuti i statuti MZ)
  • ojačani kapaciteti postojećih članova Mreže
  • Mreža proširena sa novim organizacijama civilnog društva i trenerima
  • preko 500 predstavnika iz 49 MZ u 9 projektnih opština stekli nova znanja i vještine iz oblasti pisanja projekta, mobilizacije resursa, liderstva, društvene pravde, vođenje sastanka, strateškog planiranja

Pored uvodnog obraćanja Vesne Bajšanski Agić, izvršne direktorice Fondacije Mozaik, program konferencije je uključivao predstavljanje rezultata projekta s akcentom na:

o    Saradnju opština – Agan Bunić, načelnik općine Bužim

o    Rad opštinskih službi za mjesne zajednice – Lidija Aladžić, referentica za rad sa MZ, opština Doboj

o    Jačanje kapaciteta Mreže – Snežana Šešlija, Toper Doboj

o    Proširenje članova Mreže – Senada Sušić, Proni Brčko

o    Inkluzivni savjeti MZ – Rajka Blagojević, MZ Toplica opština Srebrenica

o    Ukupni rezultati projekta – Haris Halilhodžić, Pod istim suncem Jablanica, Valentina Gagić,  Sara Srebrenica

o    Zaključci i preporuke - Željana Pjevalica koordinatorica projekta

 

 

Konferenciji je prisustvovalo 65 učesnika, predstavnika stranih i domaćih organizacija i institucija, predstavnika opština i  mjesnih zajednica.

 

Više...

POTPISANI MEMORANDUMI SA SAVJETIMA MZ U 9 OPŠTINA

Predstavnici 5 savjeta mjesnih zajednica opštine Bugojno su  01.11.2014. godine potpisali Memorandum o saradnji sa predstavnicima projekta Mreža za aktivne zajednice koji  služi kao sporazum ugovornih strana o aktivnostima na unapređenju  rada pet  savjeta MZ na području ove opštine.

Više...

Kako unaprijediti rad savjeta MZ

Banja Luka, 25-26 februar 2014: U organizaciji Mreže za aktivne zajednice održana je radionica za unapređenje rada savjeta MZ  na kojoj su učestvovali  predstavnici šest lokalnih uprava.

Više...

Objavljen drugi broj e-biltena Recepti za aktivne zajednice

Poštovani/a,

Članice i članovi Mreže za aktivne zajednice žele Vam sretnu i uspješnu Novu 2014. godinu. Neka vam prepreke postanu mogućnosti koje će donijeti nove ideje i održiva rješenja. A u nadi da će u mjesecima koji dolaze svako od nas odlučiti da doprinese da nam Nova bude bolja od prethodnih godina, kao naš mali poklon dostavljamo Vam drugi broj e-biltena “Recepti za aktivne zajednice”.

Više...
Priključi se za RSS feed