Kako unaprijediti rad savjeta MZ

Banja Luka, 25-26 februar 2014: U organizaciji Mreže za aktivne zajednice održana je radionica za unapređenje rada savjeta MZ  na kojoj su učestvovali  predstavnici šest lokalnih uprava.

Razvoj svake općine/opštine u velikoj mjeri ovisi o inicijativi, uključivanju, energiji, viziji, znanju i vještinama  članova savjeta mjesnih zajednica (MZ), na kojima leži odgovornost da pokreću inicijative i uključuju mještane u zajedničko planiranje i provođenje razvojnih aktivnosti. Međutim, savjeti u najvećem dijelu ne ispunjavaju ovaj zadatak i njihov rad je ispod očekivanja kako građana, tako i lokalnih uprava.
Tokom radionice koju je od 25. do 26. februara u Banja Luci organizirala Mreža za aktivne zajednice, predstavnici lokalnih uprava Doboj, Jablanica, Ljubinje, Srebrenica, Vlasenica i Vlade Brčko Distrikta složili su se da je u interesu svake lokalne uprave da članovi savjeta što prije usvoje nove načine rada i da u saradnji sa lokalnom upravom kreiraju bolje uvjete života za svoje zajednice.
Tokom radionice definirane su konkretne mjere koje je potrebno provesti da bi se rad savjeta MZ unaprijedio, odnosno da bi se povećala njihova efikasnost, efektivnost, transparentnost i inkluzivnost, a učesnici su izrazili spremnost da u narednom periodu rade na njihovom usvajanju i provođenju. 

Projekat  ''Mreža za aktivne zajednice’’ financira Europska unija  (više o projektu: www.zaz.ba )

na vrh