Trening „Zagovaranje za inkluzivne savjete MZ“

Sarajevo, 13-15 septembar: U okviru projekta ''Mreža za aktivne zajednice''  koji financira Europska unija održan je trening  „Zagovaranje za inkluzivne savjete MZ'' 

Znate li da Zakon o ravnopravnosti polova propisuje 40% zastupljenosti žena u tijelima lokalne samouprave. Ovaj propis se odnosi i na savjete MZ u kojim trenutno na nivou BiH ima 5,2% žena. Ne smijemo zaboraviti ni mlade koji svakako mogu doprinijeti razvoju zajednica i na taj način izgraditi i vlastita znanja, vještine i vrijednosti koje će pomoći u njihovom oblikovanju u zrele i odgovorne građane. Njih je u članstvu savjeta 16.5%.

O ovim i drugim pitanjima vezanim za osiguravanje većeg učešća žena i mladih u savjetima MZ govorilo se na treningu koji je održan u Sarajevu u okviru projekta Mreža za aktivne zajednice. Predstavnici/e osam organizacija uključenih u aktivnosti Mreže pripremali su se za buduće zagovaračke aktivnosti kojima se planira doprinijeti osiguranju ravnomjerne zastupljenosti žena i mladih u savjetima MZ na području općina/opština Vlasenica, Srebrenica, Doboj, Bužim, Bugojno, Jablanica i Distrikt Brčko. Trenerice sa praktičnim iskustvom u planiranju, provođenju i evaluaciji kampanja javnog zagovaranja, Dubravka Velat i Snežana Stojanović (Građanske inicijative/Beograd) predstavile su ključne odrednice i korake u procesima javnog zagovaranja, te pomogle učesnicima da razviju planove zagovaračkih aktivnosti, uzimajući u obzir pravni okvir i relevantne zakonske akte.

S obzirom da se u navedenim općinama/opštinama u narednom periodu planira održavanje izbora za članove savjeta, nadamo se da će ovaj trening biti odskočna daska za zagovaranje za promjene u politikama i odlukama vezanim za procese izbora za članstvo u savjetima MZ.
Projekat  ''Mreža za aktivne zajednice’’ financira Europska unija  (više o projektu: www.zaz.ba )na vrh